Hvad er en terapihund

Det der kendetegner en terapihund er, at den er aktiv og udfører noget sammen med andre mennesker.

F.eks. demens gymnastik eller øvelser som stimulerer grov og finmotorikken.

  • En terapihund skaber livsglæde og fremkalder smil og latter, mindsker ensomhed og bryder grænser op
  • En terapihund arbejder for at øge deltagernes motivation, velbefindende og generelle sundhed
  • En terapihund kan arbejde med enkeltpersoner eller i grupper
  • En terapihund er ofte et supplement til en anden behandling
  • En terapihund arbejder sammen med sin fører for at hjælpe andre
  • En terapihund er IKKE en servicehund eller socialstøttehund

Hvorfor terapihunde?

Hunde har en fantastisk evne til at acceptere folk uden at vurdere eller dømme personer ud fra hvordan de ser ud, lugter eller hvilken status de har i samfundet.

At arbejde med sin hund professionelt er med at motivere og ofte letter samtalen og reducerer folks følelse af isolation og ensomhed.

Hunden virker ofte som et ”socialt smøremiddel” og åbner op til spontane samtaler og kontakter.

Hunde har en nem og ukompliceret måde at kommunikere på og deres klare måde at vise hengivenhed og respekt på, gør dem komfortable og troværdige at være sammen med.

En hund, der arbejder som terapihund, dømmer ikke nogen for deres fortid eller hvad de har i deres bagage, de kan lide den person som de er nær.

Gevinsterne er mange, når du involverer terapihunde i dagligdagen. Gennem kontakten og samspillet mellem person og hund udvikler personerne sig efter de behov som de har.

Eksempler på situationer hvor en terapihund kan hjælpe

En terapihund arbejder altid sammen med sin ejer, for at hjælpe andre mennesker.

En person der er indadvendt og lukket, bliver mere udadvendt og social. Personer med lavt selvværd og personer som har svært ved at stole på andre, lærer gennem kontakt med hunden, at have tillid til hunden og gradvist åbner de sig overfor andre personer.

Et andet problem kunne være en person med empati lidelser, der gennem kontakt med hunden kan lære at udvikle disse værdier, der er afgørende for nutidens samfund.

Hunden kan også fungere som en motiverende forstærker og tilskynde til fysisk aktivitet, hvis det kræves. En terapihund kan også hjælpe med at løse kognitive og ergoterapeutiske opgaver, og blot ved sin tilstedeværelse skabe tryghed, harmoni og livsglæde.

Alt dette og meget mere, kan et Terapihunde Team fra Danske Terapihunde hjælpe med, kun fantasien sætter grænser.

Videnskabelige studier viser, at hvis hunde deltager i vanskelige situationer som f.eks. prøveudtagning på børn eller i indlæringsvanskeligheder har det vist sig at give gode resultater, hvor menneskers puls reduceredes mærkbart. Ligesom der er lavet undersøgelser der viser at hunde virker beroligende i stressede og urolige situationer.

For at en hund skal arbejde som terapihund på den bedst mulige måde, skal hund og fører være veluddannede og godt forberedte. Hunden skal testes omhyggeligt, og føreren skal kunne læse hundens signaler og håndtere situationer derefter.

Mere info?

Ønsker du mere dybdegående information om mine erfaringer, både teoretiske og praktiske, eller vil vide mere om uddannelsesforløbet, så kontakt mig endelig.

Danske Terapihunde v/Betina Hofmann

E-mail: mail@dansketerapihunde.dk
CVR: 33677170

Thorsvej 24
9700 Brønderslev