Hundens fysiologiske indvirkning på os mennesker er først blevet kendt for os i nyere tid, idet en international forskergruppe kunne præsentere et resultat, hvor de fastslår at i vores hjerne er, der neuroner som specifikt aktiveres og sender signaler i hjernen, når vi ser en hund.
Undersøgelsen viste også at denne hjerne aktivitet er uafhængig af en persons emotionelle tilstand og opmærksomhedsniveau. Det særlige ved dette studie er at det biologisk set fortæller hvorfor hunde fanger vores opmærksomhed uanset om man er voksne, barn, eller har mentale udfordringer eller ej.
Derudover har en lang række studier vist at samvær med en hund sænker puls og blodtryk.
En af hovedårsagerne til at en hund sænker puls og blodtryk i stressfyldte situationer er at hunde reducerer enzymet renin, som hos mennesker giver kraftigt forhøjet blodtryk. Og det kan måles allerede efter 15 min. samvær.
Derudover falder mængden af stresshormonet kortisol og koncentrationen af noradrenalin og adrenalin efter 8 – 16 min. og hermed falder niveauet af angst.
Fysiologisk opsummering hvorfor en Terapihund, psykiatrisk servicehund eller Socialstøtte hund kan hjælpe:
- Hunden har en afstressende virkning via reduktion af stresshormonerne kortisol, og adrenalin, samt dæmpning af det sympatiske nervesystem ”fight or flight” – tilstand
- Hunden kan fremme trivsel via ændringer i signalstoffer – hormonerne som endorfin, dopamin, oxytocin, prolaktin og beta-fenylethylamin.
- Hunden giver en fysiologisk reduktion af blodtryk og puls samt forbedrer iltprocenten i blodet.
- Hunden udløser antidepressiv og angstdæmpende virkning, som blandt andet finder sted via aktivitetsændringer i amygdala og pandelapperne
- Hundens nærhed og venskab er påviseligt lige så godt som venskab fra et menneske, hvorfor hunden kan opfylde et socialt behov.
- Hunden kan distrahere os på en positiv måde, så vi mere eller mindre glemmer vores sygdom eller smerter, håbløshed, angst. Det sker via specifikke neuroner der aktiveres ved synet af en hund
Det enkelte menneske i fokus
Når vi i Danske terapihunde uddanner Terapihundefører, Psykiatriske servicehunde / Social støttehunde er vi altid bevidste om hvilke faktorer som påvirkes hos det enkelte menneske.
Det er et krav og en afgørende faktor for kvaliteten af vores uddannelser og arbejdet bagefter at vores deltagerer har en sundhedsfaglig eller pædagogisk uddannelse for at blive uddannet terapihundefører eller servicehundeinstruktør.
Vi arbejder med nedenstående opdeling og herudfra træner vi hunden til at udfører specifikke tiltag som har en positiv effekt på det enkelte menneske.
- Biokemi (Signalstoffer, hormoner)
- Fysiologi (Blodtryk, smerteledning, selvskade)
- Immunologi (antistoffer, leukocytter, cytokiner)
- Neurologi (Hjerneaktivitet, neural transmission, autonome nervesystem, sensorisk og motoriske aktiviteter)
- Psykologi og kognition (angst, stress, depression reduktion)
- Sociologi (selvværd, tryghed, kommunikation)
Bedre og mere evidens for hundens gavnlige effekter på os mennesker
I de seneste år er det heldigvis blevet mere almindeligt at anvende hunde som hjælp til mennesker med fysiske og psykiske handicap, ligesom det er blevet mere almindeligt at bruge hunde som social støtte.
Den store fremgang på dette område, skyldes at der er lavet flere og bedre videnskabelige forsøg, og alle forsøg viser den gavnlige effekt hunde har på menneskers fysiske og mentale sundhed.
Referencer:
A Survey of Mental Health Patients Utilizing Psychiatric Service Dogs By Joan Esnayra Ph.D. & Craig Love, Ph.D.
Handbook Animal assisted therapy Theoretical Foundations and guidelines for practice 3. Edition by Aubrey H. Fine
Mormann et al., 2011
Therapy Dogs – Training Your dog to reach others by Kathy Diamond Davis
Hund på recept – Milena Penkowa – Dansk Psykologisk forlag
Sociala Tjänstehundar – omsorg utan ord – Sara Karlberg og Helena Eriksson
Dyr på recept fra Den Danske Dyrlægeforening og Dyrenes Beskyttelse.
Dog Behaviour, Evolution, and Cognition 2. Edition by Adam Miklosi
Mere info?
Ønsker du mere dybdegående information om mine erfaringer, både teoretiske og praktiske, eller vil vide mere om uddannelsesforløbet, så kontakt mig endelig.
Danske Terapihunde v/Betina Hofmann
Telefon: 30654749
E-mail: mail@dansketerapihunde.dk
CVR: 33677170
Thorsvej 24
9700 Brønderslev