Kære ledelse i de Danske institutioner og private virksomheder.

Det her er til dig som er i gang med at sige ja til at en kollega må tage sin hund med på arbejde.

I de Danske institutioner og private virksomheder er der for alvor begyndt at komme fokus på de helbredsmæssige fordele en hund kan give.
Det ser vi som udgangspunkt på med positive øjne hos Danske Terapihunde. Men vi ser også nogle fald grupper som giver negative konsekvenser. Både for hund, ejer og ikke mindst dem som integrerer med hunden.
For at undgå negative situationer, det kunne bl.a. være fastholdelse af hund med de konsekvenser det kan give, korrekt hygiejne, forsikring, hvilke grænser bør der sættes fra ledelse, kollegaer og pårørende. Er hunden robust nok til ”vores” sted. Etc.
Derfor er det vigtigt at den person(er) som godkender at hunden må være på institutionen etc., har viden og gennemtænkt hvordan det skal foregå. Både for dem som skal integrere med hunden, andre kollegaer og ikke mindst for hunden.

Desværre ser og hører vi flere og flere eksempler på at det som var tiltænkt som et velment tiltag er endt i frustration fra kollegaer, pårørende og misforståede hunde og uheldige situationer til følge.
Det vil vi i Danske Terapihunde så gerne undgå, for der er et kæmpestort uudnyttet potentiale i at anvende hunde (dyr) som støtte til en behandling eller læringsmål. Men det kræver uddannelse, viden og omtanke for at opnå de ønskede resultater.

Danske Terapihunde har eksisteret siden 2018 og vi uddanner fagligt dygtige personer og deres hunde til Terapihundefører indenfor mange forskellige fagområder. Kort fortalt er kendetegnet for dem alle at de ønsker at bruge deres hund professionelt til at forbedre et andet menneskes livskvalitet. Enten som enkeltperson eller gruppe. Derudover har de sundhedsfaglig pædagogisk eller terapeutisk uddannelse.
De bruger 8 mdr. på at tage uddannelsen til terapihundefører, de har mindst 100 timers praktik og udarbejder flere obligatoriske opgaver. Når de efter endt uddannelse og eksamen tager deres hund med på arbejde, så er de et specialtrænet team som er i stand til at udfører struktureret og målbart arbejde med deres hunde.

De har fuldt overblik over hvordan hunden adfærdsmæssigt vil reagere i de forskellige situationer, de har trænet aktiviteter tilpasset den enkelte gruppe eller menneske på baggrund af opstillede behandlings- eller læringsmål.
De har i samarbejde med ledelse, kollegaer eller pårørende udarbejdet risikovurdering. De dokumenter fremgangen for det enkelte menneske eller gruppe. De har lært hvad deres hund er i stand til og ikke mindst hvad hunden ikke er i stand til. De har lært hvor længe det etisk er korrekt at lade hunden arbejde.

I Danmark er tiden inde til at vi ser på det sociale og sundhedsmæssige arbejde med hund i vores institutioner og private virksomheder som et reelt fagområde og noget som kræver en uddannelse.
#Dansketerapihunde #ledelse #livskvalitet #hund #hundeterapi

Indlægget er skrevet af Founder Betina Hofmann og er fra LinkedIn den 11. januar 2023